Menu

instagram2  facebook

Gemeenschapvorming in De onthaasting

beeldbeschouwing IGP0316q

De foto op de achterkant van Handelingen is genomen in 'De Onthaasting'. U kijkt naar medewerkers van deze lunchroom in Amersfoort. Samen vormen zij een gemeenschap.

Het kenmerkende van deze gemeenschap is dat er mensen werken met een (verstandelijke) beperking. Zij worden begeleid en krijgen de mogelijkheid om invulling te geven aan hun droom: te werken in de horeca. Wie als gast komt bij 'De Onthaasting' om te lunchen, te borrelen of te vergaderen wordt onthaald in een ontspannen, 'onthaaste' sfeer.

Hoe verbeeld je deze gemeenschapvorming?

De fotograaf Peter van Hall heeft daarbij een eigen keuze gemaakt. Creatief en origineel. Als ambachtelijk fotograaf heeft hij gebruik gemaakt van de Collodion techniek. Deze werkwijze

wordt ook wel 'Wetplate' genoemd, één van de vroegste vormen van fotografie. Het is een ingewikkeld en onvoorspelbaar proces door het gebruik van glas, zilver, chemie en lange sluitertijden.

Waarom past hij juist deze techniek toe?

Omdat door deze manier van werken het eigene van de gemeenschap van de Onthaasting in beeld wordt gebracht. Digitale fotografie streeft naar perfectie en snelheid. 'Wetplate' is een traag proces en laat beperkingen zien. 'Wetplate' is onthaasting, zowel wat betreft de foto-techniek als de thematiek. En daarom werd ik zo getroffen door deze beelden die zo goed passen bij de gemeenschap die in 'De onthaasting' gevormd wordt.

Ik kijk naar deze zwart wit foto. Verre van perfect maar met een eigen schoonheid. Het is de schoonheid van de imperfectie. Van het trage maken. Van het trage kijken. Een foto die voorrang geeft aan vertraging. Ik kijk naar de schoonheid van de onthaasting.

Ds. René Rosmolen

Fotoschool Statief

Van den Boschstraat 2a

3531 GL Utrecht

brief@statief.nl

Opgericht op 5 september 1984

Statief op Facebook

Statief op Instagram

Privacyverklaring

Bankgegevens

ING 
NL19INGB0001854124
t.n.v. Stichting Statief
Utrecht

Foto verantwoording

© Alle foto’s zijn gemaakt door studenten en fotografen van Fotoschool Statief

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Wil je het laatste fotografische nieuws ook niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:
Naam *
Please type your full name.
E-mail *
Invalid email address.
Ik wil me *
Ongeldige invoer