Skip to main content

autonoom werk van studenten in Amsterdam

Ronnie

 

1e prijs Maaike Eijkman en Jorinde Brandligt:

Maaike over haar foto:
Toen ik hoorde dat we een reportage moesten maken in Amsterdam dacht ik meteen aan een zwart-wit serie. Echter op de reportagedag zelf viel mij weer op hoe cultureel divers Amsterdam toch is. Al die nationaliteiten leven naast en met elkaar. Het idee veranderde, niks zwart-wit: kleurrijk Amsterdam moest het worden! Bijzondere mensen durfden open en kwetsbaar voor de lens te staan. Fijne, helaas kortstondige, maar boeiende ontmoetingen. De tattoo’s en piercings deden me denken aan street-art en daarom besloot ik op zoek te gaan naar graffiti die het beeld zou aanvullen. Ik ben naar het NDSM eiland gegaan en heb daar muren en boxen gefotografeerd. De muren heb ik vaag gehouden zodat de portretten meer naar voren zouden komen. Om de eenheid te bewaren heb ik voor alle foto’s een 85 mm lens gebruikt.
En zo werd de uiteindelijke serie niet alleen kleurrijk maar ook urban Amsterdam!

Morgan


Jorinde over haar foto:
Ik was al een paar keer naar Amsterdam geweest maar telkens als ik dan weer thuis was kon ik er geen goede serie van maken, lastig!
Toen had ik die foto van die vrouw die zo resoluut op een lijn afloopt en ik dacht: Dat wordt 'm, daar wil ik m'n serie maken.
Ik besloot niets meer aan het toeval over te laten en vroeg vooraf toestemming aan het GVB om daar te mogen fotograferen, de eerste keer werd ik al snel weggestuurd namelijk.
Statief mee en gaan. Ik heb geprobeerd om de benen steeds in driehoeken te fotograferen en de hoofden binnen de kaders van een wandtegel, dat is niet overal gelukt ????
Verder vond ik het licht heel mooi dat van boven van buiten naar beneden viel en wilde ik daar mee spelen, net als met de schimmen die zo ook ontstonden in de glazen wand.

1712 naamloos 001 5

1712 naamloos 001 6

1712 naamloos 004 2

1712 naamloos 007 2


2e prijs Lotte Klous

Lotte over haar foto:
Met mijn serie wilde ik de schoonheid van het typische Amsterdam vastleggen. Voor mij zijn dat de perspectieven over de grachten en grachtenpanden, met haar sprekenede geveltjes, bruggen en de aanwezigheid van fietsen, bootjes en auto’s in en om de grachten. De herfst maakte het mogelijk om deze elementen allemaal bij elkaar te vangen in een plaatje. 

Door de hoofdzakelijk kale bomen zijn de gevels goed te zien, het nog beperkt aanwezige herfstblad en de gevels lichten mooi op in de lage herfstzon.

 AMSCON beweging 8159