Skip to main content

November 2016: Marc Boom

Zoe en de zeepbel

Foto van de maand November 2016: Marc Boom

 Meer informatie van Marc:

Zoë en de zeepbel

Om deze foto te maken waren er een aantal hindernissen te nemen. Buiten het voorwerk van het bedenken van de kleuren en compositie. Van een goede leraar leerde ik nadenken over het toevoegen van symboliek en bij het zoeken naar inspiratie let ik daar steeds vaker op. Hoewel ik ook erg veel hou van puur romantische “plaatjes” besef ik me nu wat symboliek kan toevoegen aan het verhaal van de foto.

Tevens was het zaak alles op zo’n manier te belichten zodat het meisje, Zoë, er goed uitkomt en de aandacht vestigt, dee achtergrond alleen rondom haar de hotspot heeft en de zeepbel mooi van kleur is.

De zeepbel kon niet met direct licht zo mooi worden dus heb ik gewerkt met zoom reflectors op de studioflitsers zodat het licht alleen daar kwam waar ik het wilde hebben. Dat is hard licht maar het meisje kon dat goed hebben met nog zo’n jonge huid. Met een extra flitser en ook een zoom reflector op de achtergrond voorkwam ik dat er direct in de zeepbel geschenen werd. Met een derde flitser, een reportageflitser gericht op het plafond voor een klein beetje extra omgevingslicht kreeg ik het resultaat wat ik wilde. Het was even lastig met uitzoeken hoe ik deze reportageflitser aan de praat kreeg omdat deze van een andere fabrikant was en niet reageerde op de afstandbediening van de twee studioflisters. De kamerawinkels wilde dolgraag allerlei andere afstandbedieingen verkopen, maar na onderzoek kwam ik erachter dat ik de reportageflitser af kon laten gaan op het moment dat de twee studioflitsers flitsten.

Dan op de dag zelf. Hoe krijg je bij een meisje van drie(!) voor elkaar dat ze doet wat je wilt. Dat bleek de grootste uitdaging, maar na veel geduld, blijven proberen en veel beloftes van ijsjes en andere lekkernijen en hier en daar wat geluk, lukt ook dat eindelijk.

Ook ging ik er bij voorbaat van uit dat er een grote mogelijkheid bestond dat zeepbel niet perfect zou zijn in dezelfde foto als dat Zoë net in de goede pose zou staan. maar wonder boven wonder stond ze net precies goed op het moment dat deze grote zeepbel in beeld kwam en keek ze nog zo mooi verwonderlijk ook. Dat scheelde een hoop photoshop-werk achteraf.

Met wat kleine gebruikelijke aanpassinkjes in lightroom en photoshop is de foto dan geworden zoals ik het voor ogen had en ik ben zeer blij met het resultaat.

Al moet ik nog wel, volgens mijn beloftes, tot in de lengte van dagen ijsjes brengen naar Zoë, ik heb het er graag voor over.