Skip to main content

Fotoboek Signed, Marieke Gaymans

Expositie kinderfoto's

Portretfotograaf Marieke Gaymans debuteert met een bijzonder fotoboek 'Signed'. Hierin zijn de karakters van 27 kinderen tussen acht en twaalf jaar gefotografeerd. Het werk is dermate authentiek dat het van 7 december tot 2 februari wordt tentoongesteld in mij|museumijsselstein. 'Wij laten graag de foto's van Gaymans zien omdat zij op vernieuwende wijze IJsselsteinse kinderen portretteert', aldus conservator van MIJ.

Gaymans noemt haar fotoboek een zoektocht naar de puurheid van kinderen. Gaymans: 'De kinderen bevinden zich in een vroeg stadium van hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling, waarin zij veranderen van 'gewoon zijn wie je bent' in een individu dat steeds meer rekening houdt met zijn omgeving. In deze strijd komt het karakter van een kind naar voren.'

Uitdagen

Dat karakter toont Gaymans in haar portretten, terwijl ze tegelijkertijd de kijker uitdaagt na te denken over beeldvorming. De projecties op het kind in het thema Lightprint, de gelaagde schmink in Metamorphose en de ingekleurde zwart-witfoto's in het thema Painted, laten de kijker de gelaagdheid van de karakters ervaren.

Zelfbeeld

Naast de uitdaging aan de kijker, staat in Selfmade de eigen beeldvorming van het kind centraal. De kinderen hebben zich voor deze serie zelf beschilderd. Hierdoor onthullen ze een deel van hun zelfbeeld. Dat karakter komt ook tot uiting in Face2face dat uit twee gezichten van een kind bestaat. Hiermee wil Gaymans de tegenstrijdigheid in het kind weergeven

Confrontatie

Kunstenaar Joris Gaymans over het debuutboek. 'Door het zien van Mariekes foto's, beleven we hoe wij onszelf bestempelen, hoe wij bestempeld worden en hoe wij anderen bestempelen. Zij visualiseert als het ware de laag die we zelf aanbrengen. Ik vind het bijzonder dat ze daarbij duidelijk maakt dat de laag maar een laag is, en dat daarachter de persoon schuil gaat.

Museum

Het werk van Marieke Gaymans is 2 maanden lang inde projectruimte van mij | museumijsselsteinte bewonderen. De boekpresentatie op 7 december opent de expositie. Het boek is vanaf dan voor 50 euro te koop bij mij|museumijsselstein, www.mariekegaymans.nl en Boekwinkel Logica in IJsselstein.