Skip to main content

Gemeenschapvorming in De onthaasting

beeldbeschouwing IGP0316q

De foto op de achterkant van Handelingen is genomen in 'De Onthaasting'. U kijkt naar medewerkers van deze lunchroom in Amersfoort. Samen vormen zij een gemeenschap.

Het kenmerkende van deze gemeenschap is dat er mensen werken met een (verstandelijke) beperking. Zij worden begeleid en krijgen de mogelijkheid om invulling te geven aan hun droom: te werken in de horeca. Wie als gast komt bij 'De Onthaasting' om te lunchen, te borrelen of te vergaderen wordt onthaald in een ontspannen, 'onthaaste' sfeer.

Hoe verbeeld je deze gemeenschapvorming?

De fotograaf Peter van Hall heeft daarbij een eigen keuze gemaakt. Creatief en origineel. Als ambachtelijk fotograaf heeft hij gebruik gemaakt van de Collodion techniek. Deze werkwijze

wordt ook wel 'Wetplate' genoemd, één van de vroegste vormen van fotografie. Het is een ingewikkeld en onvoorspelbaar proces door het gebruik van glas, zilver, chemie en lange sluitertijden.

Waarom past hij juist deze techniek toe?

Omdat door deze manier van werken het eigene van de gemeenschap van de Onthaasting in beeld wordt gebracht. Digitale fotografie streeft naar perfectie en snelheid. 'Wetplate' is een traag proces en laat beperkingen zien. 'Wetplate' is onthaasting, zowel wat betreft de foto-techniek als de thematiek. En daarom werd ik zo getroffen door deze beelden die zo goed passen bij de gemeenschap die in 'De onthaasting' gevormd wordt.

Ik kijk naar deze zwart wit foto. Verre van perfect maar met een eigen schoonheid. Het is de schoonheid van de imperfectie. Van het trage maken. Van het trage kijken. Een foto die voorrang geeft aan vertraging. Ik kijk naar de schoonheid van de onthaasting.

Ds. René Rosmolen