Skip to main content

Licht in de duisternis

lichtindeduisternis

Foto voor eigen project van Marc Boon, blok 2, jaar 2. Marc over dit project:

De sfeer van geschiedenis, middeleeuwen, fantasie en sprookjes hebben me altijd gefascineerd. Per toeval kwam ik er achter dat als ik mijn gevoelens en emoties wil uiten in fotografische vorm, dat dit voor mij de manier is. Ik heb nooit veel naar andere fotografen gekeken of gelezen over hoe ze iets doen. Het begon bij mij dan met het fotograferen van locaties die ik geschikt vond om wat mee te doen en mensen op straat, waar dan ook, om ze in die locaties te monteren in Photoshop. Om de sfeer nog wat te benadrukken voeg ik dan nog elementen toe waarvan ik vind dat deze de sfeer versterken.

Dit heeft een groot nadeel. Lichtinval op de personen klopt niet altijd, je hebt niet precies onder controle wat je wilt laten zien en het is heel erg veel werk om zo perfect mogelijk te krijgen. Dat is niet erg en het is ook heel leuk en leerzaam om te doen. Maar ik ging toch eens nadenken over hoe dat nu eens beter kan.

Nu is dat helemaal niet moeilijk; je bedenkt wat je wilt, waar en met wie, gaat daar naartoe en je neemt de foto. Maar toch is dat allemaal niet zo makkelijk gedaan als gezegd. Er komt een hoop planning en organisatie bij kijken als je het echt goed en perfect wilt doen. Een model regelen, een make-up artist regelen en dan de kleding... hoe doe je dat nu weer? Kopen? Zelf maken?

Fotograferen op locatie is ook zeker iets waar ik naartoe wil en dat ben ik ook aan het organiseren voor mijn project voor blok 3. Echter, dit was toch het punt voor mij dat ik toch eens ging kijken hoe anderen dit doen. Dit is dan ook de manier waarop veel fotografen dit doen, vooral ook als geld geen probleem is. Maar er zijn toch ook veel succesvolle fotografen die het anders doen en dat is ook de manier waarop deze foto tot stand is gekomen. Een acceptabele tussenvorm, zeker als je het goed doet kun je er een hoop mee. En dat is bedenken wat je wilt, de kleding tweedehands kopen, een model regelen en die thuis of in je studio ontvangen. Dan recreëer je de lichtomstandigheden zo goed mogelijk zoals die zijn in de achtergrondfoto, je neemt dezelfde lens en staat op dezelfde afstand tot het object en voegt toe wat je verder wilt toevoegen, laat het model poseren zoals je dat wilt en neem de foto. Als je dan zorgt dat je een goed contrasterende achtergrond gebruikt waaruit je het model kan halen, is het ineens een heel stuk makkelijker en realistischer als je dan het model in de foto zet die je in gedachten had. Althans, als je weet waar je mee bezig bent! Ik ben pas net begonnen in de fotografie dus ik wist ook niet meteen hoe ik dit het beste kon doen maar uiteindelijk heb ik het als volgt gedaan.

Aangezien het model alleen met kaarslicht verlicht werd, was het bij de eerste poging lastig om het perfect scherp te krijgen. Een mens staat kennelijk toch niet helemaal stil tijdens een seconde! Met flitslicht kreeg ik lelijk menglicht en met een hele hoge iso werd het veel te korrelig. Flitslicht met een oranje gel vond ik ook niet mooi worden. Toen maar eens een tafel neergezet met een heleboel kaarsen er op, uit dezelfde richting als de hand met de kaars. Dat werd al een stuk beter! Maar ik vond dat de camera teveel van dat kaarslicht op tafel oppikte. Om dat te verhelpen heb ik een groot schot gezet tussen de tafel met de kaarsen en de camera en zo kreeg ik uiteindelijk de foto die ik wilde. Het heeft dan wel een paar dagen en een paar treinkaartjes voor het model gekost, maar dat is toch een stuk goedkoper dan met het model naar Zweden te gaan waar ik dit kapelletje heb gefotografeerd.

Maar als het budget er ooit is, dan vind ik het helemaal niet erg om de wereld rond te reizen en op locatie dit soort foto’s te maken!