Skip to main content

Myoung Ho Lee: “Trees”

Tree10

Galerie Wouter van Leeuwen presenteert een opzienbarende serie uit het oeuvre van de jonge Zuid-Koreaanse fotograaf Myoung Ho Lee: 'Trees'.

Sinds 2006 werkt Myoung Ho Lee (1975) aan een zorgvuldig voorbereide en nauwgezet uitgewerkte serie 'portretten' van bomen. Hij zoekt in het Zuid-Koreaanse landschap een boom met karakter en observeert die vier seizoenen. Dan richt hij een buitenstudio in: door een strak wit laken achter de boom te hangen, isoleert hij die van zijn natuurlijke omgeving. Zonder het landschap geheel weg te halen. We kunnen langs het achtergronddoek kijken, het gras in de voorgrond zien, de blauwe lucht erboven.

Een ogenschijnlijk simpele ingreep die een object dat wij doorgaans als achtergronddecoratie kennen, kunstmatig geïsoleerd op de voorgrond plaatst. De zuiverheid van het beeld danken we aan de onvoorstelbaar complexe operatie die nodig is om het doek - van een kleine 20 x 25 meter - op te hangen. Er komen hoogwerkers aan te pas, kabels, buizen en vele assistenten. Buizen en kabels worden later weggeretoucheerd. Het witte doek lijkt daardoor te zweven.

Zijn portretten van bomen roepen vragen op over representatie, werkelijkheid, waarnemen en over de handeling van het fotograferen.

Naast 'Trees' van Myoung Ho Lee exposeert Galerie Wouter van Leeuwen enkele bomen uit de oeuvres van Toshio Enomoto (Japan, 1947) en Gerry Johansson (Zweden, 1945).

Enomoto vangt met weinig licht tijdloze gebeurtenissen: regendruppels die in hun val bevroren lijken en voor altijd een glazen plafond tussen boomtoppen vormen; kersenbloesem die door lenteregen slordig over de grond en in plassen is uitgestrooid; een bliksemflits die de loodgrijze lucht doorklieft en boomkruinen aan de duisternis onttrekt. De vierkante zwart-witfoto's van Enomoto zijn geheimzinnig en hebben een onderliggende, aan de Zen-traditie ontleende mystieke lading.

De foto's van Johansson schreeuwen niet om aandacht maar dwingen die door zorgvuldige compositie en zachte grijstinten zwijgend af. De fotograaf kijkt aandachtiger en onbevangener dan de meesten van ons dat doen. Hij ziet de schoonheid in plekken waar je die niet gezocht zou hebben. De melancholie, zo karakteristiek voor Zweedse fotografie, is tastbaar in het oeuvre van Johansson aanwezig.

Myoung Ho Lee: "Trees" is te bezichtigen van 29 november tot en met 4 januari 2014.

Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, 1016 SM Amsterdam.

Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wouter van Leeuwen, tel. 06 - 520 315 40, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.woutervanleeuwen.com