Foto's bewerken

Welke software

Er zijn verschillende mogelijkheden om je foto's te bewerken. Voor fotografen zijn de pakketten Lightroom, Photoshop en Photoshop Elements wel de meest gebruikte software.

Wij raden aan om je foto's te maken in RAW vanwege het behoud van kwaliteit. Van daaruit kun je achteraf je de bestanden bewerken met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. Als je fotografeert in jpeg, worden je opnamen al bewerkt in de camera .

Lightroom is eigenlijk één grote database. Het is een pakket voor fotografen die veel foto's maken in RAW. Je kunt je foto's goed beheren zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn. Verder kun je de foto's uitgebreid bewerken. En tot slot kun je presentaties, galerijen en fotoboeken maken vanuit Lightroom. Wil je de foto's nog wat uitgebreider bewerken, bijvoorbeeld door met Lagen te werken, dan kun je vanuit lightroom overstappen op Photoshop of Photoshop Elements.

In Photoshop kun je in de bijbehorende RAW converter net zo uitgebreid de foto's bewerken als in lightroom, maar het gaat iets omslachtiger. Als je veel foto's maakt in het verstandiger om dit deel in lightroom te doen.

Photoshop is een erg duur pakket. Je kunt er ook voor kiezen om Photoshop Elements te gebruiken. Dit is een uitgeklede versie van Photoshop. De RAW bewerking is niet zo uitgebreid. Photoshop Elements mist wel de mogelijkheden om veel foto's tegelijk te bewerken en het werken met 16 bit bestanden.

Aanvullende software

Je kunt voor Photoshop (elements) plug-ins kopen voor speciale effecten. Je kunt met deze software bijvoorbeeld de huid zachter maken of een mooie duo-tone foto maken en nog veel meer. Bekende aanbieders hiervan zijn onone en nik software.

En wil je HDR (High dynamic range) foto's maken, dan kun je gebruik maken van een pakket als Photomatix Pro, Artizen HDR of easy HDR.

Uitbesteden

Je kunt natuurlijk ook je fotobewerkingen uitbesteden. En als je objecten uit je foto vrijstaand wilt maken, kan dat vaak via bedrijven in India. Kijk bijvoorbeeld eens op www.fotovrijstaand.nl. Die maken al vanaf 1,95 een object in je foto vrijstaand.

Kennis vergaren

Stichting statief geeft 2x een dagdeel les in Photoshop. We hebben gekozen voor Photoshop omdat dit voor de professionele fotograaf de meeste mogelijkheden biedt. Daarnaast ontvangt iedere student een digitale syllabus met uitleg over Lightroom.

Verder kun je natuurlijk op youtube heel veel films bekijken over Photoshop of Lightroom. Deze zijn meestal in het Engels. Wil je een hele duidelijk Nederlandse cursus Photoshop of Photoshop Elements, dan kun je terecht bij Photoshop plezier (www.photoshopplezier.nl). Je krijgt dan voor € 7,50 per maand toegang tot de ongeveer 80 online videolessen.